Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A galamb származása,tenyésztésének története

Valamennyi házigalamb fajta egyetlen közös őstől származik. A szirti galambtól.

A galamb háziasítása 4000-6000 évvel ezelőtt történt meg. Az ó-egyiptomi birodalomból származnak a legelső galambról szóló írott emlékek. Már i.e.3000 körül a VI.dinasztia idején szerepeltek galamb ételek a fáraó ételjegyzékén. Egyiptomban azonban a galamb nemcsak élelmezést szolgálta, hanem fontos eszköze volt a hírközlésnek. A galamb Föníciában a szerelem és a nemzés jelképe volt.Az Asszíroknál is megjelenik a galambkultusz. A ma tenyésztett galambok a Földközi-tengertől keletre fekvő területekröl származnak, és innen terjedtek el később más vidékre.Ezt a ma élő fajták nevei is bizonyítják,pl.keleti pergő.Számos fajta eredetéről rendelkezünk írásos bizonyítékkal.a pávagalamb például, amely egyik legrégebbi tenyésztett fajtánk, Kelet -Indiából származik,és i.e.2000-ből származó asszíriai istennőt ábrázoló szobron felismerhető.A sirályka galamb már i.e.3200-ból származó egyiptomi szobrocskán is megtalálható.

Keleti származású a sok keringőfajta is, amelyek sajnos röpképességüket már elveszetették és egyre inkább díszgalamb lett belőlük.Szicíliában kolümbosz nevet adták a galambnak. A rómaiak ebből az elnevezésből alakították ki a columba szót.Az 1800-as években a galamb valamennyi kontinensen elterjedt.Mára több mint 400 fajta ismeretes.

A fajtákat röp-,dísz- és haszongalambok csoportjába sorolhatjuk. Napjainkban a galambtenyésztés egyaránt betölti a hobbival, a sporttal és a haszonállatokkal szemben támasztott igényeket.Hazánkban e század elején élte reneszánszát a magyar galambtenyésztés. Számos hazai fajtát ekkor tenyésztették ki.Magyarországon jelenleg a Magyar Galamb- és KisállattenyésztőkOrszágos Szövetsége tömöríti a magyar galambtenyésztőket, amelyeknek több szakosztálya is működik, például:a röpgalamb-,a díszgalamb- és a nagytestű alakgalamb szakosztály.

Dr.Meleg István (szerző)